namespace , interface, abstract sınıf ornekleri.
üstadlar belli bir sure siteden istemeden de olsa uzak kaldım ama insallah tekrar aranızdayım
bu arada hocalarım elinizde abstract sınıf ornekleri falan varmıdır paylasabilirmisiniz
simdi yeni bir sistem gelistirmeye karar verdim php uzerinde framework tarzı
namespace ve interface konuları tamam gibi ama hala abstract sınıflarda eksiklerim var yardımcı olursanız sevinirim
not : hepinizin ramazan ayınız mubarek olsun
Php
Ne gibi eksiklikler hocam ?
Eğerki framework yazmayı planlıyorsanız. interface yada abstrack kullanmak mantıklı fakat birden fazla kişi ile geliştiriyorsanız mantıklı.
Eğerki tek başınıza geliştiricekseniz zaten sizin yazım tarzınız olduğundan dolayı extends ve namespace işinizi fazlası ile görecektir hocam.
Php
Framework neler yapacak ?
ilgi çekici bir konu , bence burada bir framework geliştirelim. Dünyada sesi duyulmuş bir Türk malı framework olsun.
Framework neler yapacak ?
ilgi çekici bir konu , bence burada bir framework geliştirelim. Dünyada sesi duyulmuş bir Türk malı framework olsun.
Ben varım :D
Php
dostlar ben normalde web sitesi yaparken belli sınıfları kullanıyorum kendi yazdıgım ama artık bunlarla ugrasmak yerine hepsini genellestirip html arayuzu tasarladıgım zaman farklı templatlerime uygulamak icin her seferinde sınıflarımı ozellestirmek yerine smarty framework gibi sadece frameworku ekleyip framework uzerinden
kendi fonksiyonlarımı yazarak isimi halletmek istiyorum zaten frameworkte amacta bu degil mi ?
ama beraber birseyler yapalım dersek bunların icinde ya drupal veyahut wordpress gibi CMS yapılabilir yada SMARTY gibi genel bir framework olabilir
ama derseniz framework yazalım ben derim ki sifreleme uzerine bir framework yazalım turklerin gelistirdigi bir sifreleme olsun zaten piyasada php kodları koruyan cok fazla bir sifreleme sistemi yok benim bildigim ioncube ve zen var baskada vardır ama cok bakmadım
Php
şifrelemekten kastınız php kodlarını şifrelemek ise bu durum yaş :)
Çünki şifrelediğimiz php kodlarını çözecek birde sunucu taraflı zend çekirdeğine entegre edilicek bir program parçacığı yapmak gerekli. Bunuda sunucu sahipleri kurarmı? orası ayrı bir dert.
Framework içerisinde çeşitli classları bulunduran bir yapıdır. Get post güvenliğinden tutunda template parser motoruna kadar içerisinde 10 larca class bulunduran bir yapıya framework denir. böyle birşeyi geliştirmeyi elbette bende isterim. kii Kendim için geliştirdiğim küçük bir framework'cük var :)
Eğerki büyük çaplı framework geliştirelim derseniz ben varım.
Bence eğerki geliştirirsek, geliştireceğimiz frameworkte en önemli şey classların birbirinden bağımsız çalışması olmalıdır. Çünki piyasadaki frameworklere göz attığımda genelde bir çekirdek sınıftan extends yapılarak çeşitli sınıflar oluşturulup bu şekilde bir hiyerarşi yapılarak framework oluşturuluyor. Fakat ben buna pek sıcak bakmıyorum. Sonuçta bir projenizde atıyorum sadece tema motorunu kullancaksanız neden araya bir kaç sınıf daha girsinki ? Boştan yere neden kod kalabalığı ve bağımlılık olsunki. Her sınıf başlı başına çalışabilmeli bence.
katılıyorum dediginize birbirinden bagımsız olmalı sınıflar ayrıca sifrelemedeki mantık ise su php kurarken dikkat ettiyseniz gelistirici sınıfları vardır mycrypt gibi sifreleme dedigim ise boyle olacak php ini ile sınıfı yukleyebileceksiniz boylece sadece extensionların icine atılıp php iniden yuklendiktsen sonra bir kac fonksiyon cagırarak dosyaları sifrelemis olacagız ornek
sifreleme yapılırken key diye bir fonksiyon cagıracak once keyi girdikten sonra sayfayı sifrele fonksiyonunu cagıracak ve yine decode edecek boylece tüm sunuculara eklemesi cok kolay ve pratik olacak bu kadar
Php
Ozaman bahsettiğiniz şifreleme sınıfını php ye ek bir extension olarak yapmamız lazım. bunuda c dili ile yapmak lazım.
Php
Bozkurtmanas < encode ve decode çok ileri seviye mühendislik işi. Zend veya icube var, ama onların bile çözen yazılımlar satılıyor. yani bu alan biraz problemli.
Smart bir framework değildir. Html ile php kodlarını ayıran bir sistemdir. büyük projelerde kullanıyorum. yeri gelince çok iyi iş görüyor.
Framework olayında birkaç önemli nokta var. ama Framework genişledikçe amaç dışına çıkıyor. Zend kütüphanesi gibi, işin suyunu çıkarıyor :)... Zend Çok güzel ama "hello world" yazmak için 2Mb kütüphaneyi siteye yığmak gerekiyor. Çok büyük projelerde ve ekip işinde güzel olur. ama 1-2 kişilik ekip için fazla ağır.
Codeigniter sevdiğim kütüphanelerden biridir. ama onda bile herşeyi OOP yapmak için zorlamışlar. birçok ingilizce fonksiyon ismi ezberlemeden işini görmek zor oluyor.
Şu anda kendi geliştirdğim basit bir parser kullanıyorum. ek olarak form oluşturucu bir kütüphanem var. işimi çok hızlandırıyor. gerçi bunları yazana kadar günlerce uğraştım ama gereksiz kalabalık olmadığı için gayet hızlı çalışıyor.
Birlikte bir kütüphane geliştirme fikrine hep sıcak bakıyorum.
kendi başıma da çok iş başarmak mümkün, büyük ihtimalle bir kişi daha hızlı ilerler. ama önemli olan : bir kişi her türlü ayrıntıyı göremez. bazende yanlış ve gereğinden fazla kod yazabilir.
Hepsini geçelim. aynı amaç için uğraşan insanlarla buluşup kaynaşmak iyi gelir.
sosyallik şart.
Php
@drekon hocam;
Çok doğru söylemişssiniz hocam. Frameworkler büyüdükçe sapıtıyorlar :) Bu yüzdende dediğim gibi yapılan framework'un class'ları birbirinden bağımsız çalışmaya uygun olması çok önemli. Ve yine dediğiniz gibi bir kişi belki daha hızlı ilerler çünki kimsenin yazım tarzına uyumlu olmak gibi bir dert yoktur. Ozaman bu framework için görev dağılımı yapıp;
Ali - template parser sınfı yapsın
veli - form doğrulama sınıfı yapsın
gibi bir görev dağılımı ile ortaya bir yapı oluşturabilirsek mantıklı olur.
Herkes görevini tamamladığında ise birbirimizin sınıflarını inceler eksikliklere bakarız.